Kahvi (15)
Great website. Plenty of useful info here. I’m sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!
Vastaa
Hyvä kahvi on ennen kaikkea makuasia – parhaiten se selviää maistamalla. Voimme myös aina suositella makumieltymyksiesi mukaisia, suosituimpia tai melkein millä tahansa kriteereillä sopivimpia kahveja. Myymme kahveja alkaen pienistä 100g pakkauksista, ja keitämme valitsemastasi kahvista vaikka kupillisen kerrallaan, joten villisti kokeileminenkaan ei tule kalliiksi.
Vastaa
Et tarvitse omaa kahvimyllyä päästäksesi nauttimaan kahveistamme. Jauhamme pavut mieluusti sinulle valmiiksi toivomallasi jauhatusasteella.
Vastaa
Valmistustavasta riippuen kahvi voidaan jauhaa eri karkeusasteille. Pääasiassa voidaan sanoa, että mitä pidempään kahvinpurut ja vesi ovat kosketuksissa toisiinsa, sitä karkeampaa jauhatusta käytetään. Hienommasta jauhatuksesta kahvin aromit irtoavat juomaan nopeammin ja voimakkaammin. Hienompi jauhatus myös hidastaa veden virtausta. Pannukahviin ja pressopannuun tulee karkeimmat jauhatukset, suodatinkeittimelle keskikarkea ja mutteripannulle ja espressokoneille hienoimmat jauhatukset.
Vastaa
Avaamattomassa pakkauksessa paahdetulle kahville merkitään parasta ennen -päiväksi noin vuosi paahtamisesta, ja jauhamisesta merkitsisimme puoli vuotta. Kahvi on kuitenkin tuoretuote, joten sen maku muuttuu koko ajan – sitä enemmän mitä enemmän kahvi on ilman kanssa tekemisissä. Riippuu täysin makuaistin tarkkuudessa, milloin kukakin eron edes havaitsee, ja milloin havaittava ero on niin suuri, että kahvi ei enää maistuisi hyvältä. Omaan makuuni eron huomaisin suunnilleen viikoissa, mutta hyvä kahvi maistuisi kyllä hyvältä vielä sen puoli vuottakin jauhamisen jälkeen.
Vastaa
Paras paikka ”käyttökahvin” säilyttämiselle on oma pakkauksensa pimeässä ja kuivassa paikassa, jossa ei ole voimakkaita tuoksuja. Yleensä kuiva-ainekaappi on hyvä tähän tarkoitukseen. Oikealla kahvinystävällä on tietysti oma kahvikaappi.
Vastaa
Kahvia ei kannata säilyttää jääkaapissa – siitä on yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä. Jääkaapin kosteus ja usein muiden ruoka-aineiden tuoksut tuovat haittoja kahvin makuun enemmän kuin mitä teoreettinen hitaampi vanheneminen sitä hyödyttää. Jos haluat säilyttää kahvia pidempiä aikoja käyttämättömänä, sen voi laittaa ilmatiiviissä pakkauksessa pakastimeen. Muista tällöin, että pakkausta ei saa avata ennen kuin se on varmasti lämmennyt huoneenlämpöiseksi – muuten siihen tiivistyy makua haittaavaa ilmankosteutta. Päivittäin käytössä oleva kahvipakkaus kannattaa säilyttää kuivassa ja pimeässä paikassa, jossa ei ole voimakkaita tuoksuja.
Vastaa
Kyllä voi. Voimme jauhaa pavut ostohetkellä suodatinkeittimelle (tai mille tahansa muullekin) sopivaksi jauhatukseksi. Tällöin se on valmis käytettäväksi tavallisen kahvin tapaan.
Vastaa
Ei välttämättä. Hyvää kahvia voi valmistaa monella tavalla, joista espressomenetelmä on yksi ja suodatinmenetelmä toinen. On makuasia mistä lopulta pitää eniten. Eri menetelmiä kannattaa tietysti kokeilla, jotta omat suosikit löytyy.
Onko teidän maustetuilla murukahveilla jälleenmyyjiä ympäri Suomen?
Vastaa
On. Luomukahveja on lähes kaikilla paahtoasteilla. Reilua kauppaakin muutama. Lisäksi on UTZ-vastuullisuussertifioituja kahveja.
Vastaa
Tietysti!
Vastaa
Tilaamme kahvimme suoraan suomalaisilta pienpaahtimoilta, jonne ne puolestaan tulevat alkuperämaista joko suoraan tai tukkujen kautta.
Vastaa
Kyllä kannattaa. Hyvän ja ”tavallisen” kahvin eron huomaa kyllä halvallakin keittimellä selvästi, ja maustettujenkin kahvien aromit maistuvat kyllä keittimestä riippumatta. Suodatinkeittimiäkin on tietysti eri laatuisia. Tärkeintä on, että uuttolämpötila on 92-96 astetta, ja että keitin on puhdas ja siihen laitettava vesi tuoretta kylmää vettä.
Vastaa
Voit hyvin. Kahvi kannattaa kuitenkin pitää avaamattomana omassa pakkauksessaan. Jos haluat, kahvin voi laittaa ilmatiiviissä pakkauksessa laittaa pakastimeen. Pidäthän tällöin kuitenkin huolta, että pakkaus on varmasti ehtinyt lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen kuin se avataan – muuten kylmä kahvijauhe tai -pavut ilmaisee huonekosteutta itseensä, mikä vaikuttaa negatiivisesti kahvin makuun.
Vastaa
Maitoa tai esim. kaurajuomaa saa käyttää, eikä se pilaa tai kadota kahvin omaa makua kokonaan, vaikka se hienoimpia vivahteita peittääkin. Hyvän ja ”tavallisen” kahvin eron kyllä huomaa vaikkei sitä mustana joisikaan. Kannattaa kuitenkin kokeilla erikoiskahvin juomista mustana, vaikka olisitkin tottunut juomaan maidon kanssa. Maku voi yllättää!
Vastaa
Suklaa (10)
Suklaa itsessään säilyy hyvin. Useimmat valmistajat merkitsevät itse suklaalle parasta ennen -päiväykseksi noin vuosi eteenpäin valmistamisesta. Lyhyempiä päiväyksiä käytetään yleensä silloin, mikäli jotkin ainesosat, kuten konvehtien täytteet sitä vaativat. Esim. kermaisimmat täytteet eivät säily vuotta, vaan usein 3-4kk valmistamisesta. Esim. irtokonvehtiemme päiväykset ovat valmistamisesta noin 3-9kk.
Sweet web site, super design, really clean and apply friendly.
Vastaa
Hinnoittelemme konvehdit painon mukaan, koska maksammekin niistä painon mukaan. Keskimäärin yhdelle konvehdille jää hintaa reilun euron verran, mutta vaihteluväli on noin viidestäkymmenestä sentistä yli kahteen euroon. Hinnoittelu on lisäksi portaittainen, jolloin isommille määrille tulee pienempi yksikköhinta.
Vastaa
Voit valita mieleisesi konvehdit rasiaan, mutta me kokoamme rasian puolestasi. Rasiassa on kiva, että konvehdit on aseteltu eikä vain pudotettu kasaan, joten niiden asettelu käy meiltä helpommin. Pussiin voit kerätä konvehdit itse.
Vastaa
Niin pitkään kuin malttaa olla syömättä! Pussi tai rasia ei sinänsä vaikuta konvehtien säilymisaikaan, koska ne eivät kuitenkaan ole ilmatiiviitä eikä niissä ole mitään ”suojakaasuja” tms. Pakkausmuoto kannattaa siis valita sen mukaan, onko suklaat menossa esim. lahjaksi tai repun pohjalle, jolloin rasia on parempi vaihtoehto. Jos otat vain muutaman konvehdin itsellesi evääksi, pussi on aivan yhtä hyvä pakkaustapa.
Vastaa
Löytyy! Vuosikausia vakiintuneessa valikoimassa meillä on Kultasuklaan ja Dammenbergin suklaita, ja vaihtelevasti tilaamme suklaita muiltakin kotimaisilta suklaanvalmistajilta.
Vastaa
Emme ainakaan vielä. Toistaiseksi olemme pysyneet myyntihommissa.
Vastaa
Voi ostaa, ei sula heti. Tavallisesti suklaa on temperoitu ns. V-kiderakenteeseen, jonka sulamislämpötila on niinkin korkea kuin 33,8 astetta. Tuntuvasti suklaa kuitenkin alkaa pehmetä jo 27-28 asteessa. Jos ulkolämpötila on vaikkapa 24 astetta varjossa, tärkeintä on välttää vain suoraa auringonpaistetta tai kuumenevaa paikkaa. Auto- tai pyörämatkan kotiin suklaa kestää helposti. Pyöräillessä ei kuitenkaan kannata jättää suklaata repussa aivan selkää vasten, eikä autossa paikkaan, johon aurinko paistaa.
Vastaa
Junat ovat usein hyvin ilmastoituja, ja useimmat nykyiset autotkin. Tällöin riittää, että pidät suklaan pois suorasta auringonpaisteesta, niin pitkäkään matka ei ole ongelma. Ilmastoimattomassa autossa (tai jos ilmastointi ei ole riittävän tehokas) suklaalle käy helposti huonosti. Vaikka ulkolämpötila olisi vaikka ”vain” 24 astetta, tuulilasin läpi vitostiellä paistava aurinko kyllä lämmittää matkustamoa tehokkaasti, joten ilmastointi on silloinkin tarpeellinen.
Vastaa
Meillä on paljon vegaanisia suklaita. Jopa noin 40-50% suklaavalikoimastamme on vegaanista. Kaikki vegaaniset suklaat löydät täältä.
Vastaa
Gluteenittomia suklaita on paljonkin. Kokonaan gluteenittomia tehtaita vakiovalikoimassamme ovat Dammenberg (Suomi) ja Simón Coll (Espanja). Näissä tehtaissa ei käsitellä lainkaan gluteenipitoisia aineita, joten heidän valmistamat suklaat käyvät kaikkein herkimmillekin keliaakikoille. Nämä täysin gluteenittomat suklaat löydät täältä. Lisäksi vain harvassa suklaassamme on valmistusaineina gluteenipitoisia viljoja, joten paria poikkeusta lukuunottamatta kaikki suklaamme sopivat heille, joita varoitus ”saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia” ei haittaa.
Vastaa
Tee (11)
Tietysti!
Vastaa
Kyllä se taipuu teistä, teiden jne., vaikka meistä onkin hauska kuulla, että ”tulin teitä katselemaan”.
Vastaa
Vihreä ja musta tee ovat keskenään hyvin erilaisia, vaikka ne valmistetaankin samasta kasvista ja tehdään juomaksi hauduttamalla vedessä. Vihreä tee on mustaan verrattuna vaaleaa, raikasta tai makeaa, herkkää ja mietoa kun taas musta vastaavasti tummaa, voimakasta ja täyteläistä. Erot seuraavat lehtien käsittelystä, pääasiassa hapetuksesta. Musta tee hapetetaan, vihreää ei.
Vastaa
Teen värit seuraavat siitä, miten teenlehdet käsitellään sen jälkeen, kun ne on kerätty pensaista. Tärkein prosessi tässä on hapettaminen. Vihreää teetä ei hapeteta lainkaan. Valkoinen tee hapettuu luontaisesti kevyesti ulkoilmassa hieman (alle 10%). Oolong-tee hapetetaan osittain, ja hapetusaste eri laaduissa vaihtelee 10-70% välillä. Musta tee hapetetaan 100%:sti. Darjeeling on tyypillisesti mustaa teetä, mutta teenlehtien luonteen vuoksi ne eivät koskaan hapetu kokonaan, vaan aste jää noin 90% tienoille. Tästä syystä Darjeeling on yleensä vaaleampaa, herkempää ja hennompaa kuin muut mustat teet. Pu Erh on kaikkein tummin teelaji. Se fermentoidaan biokemiallisesti, minkä ansiosta siinä on paljon vatsalle hyvää tekeviä probiootteja. Nykyisen pu erhien valmistusmenetelmä kestää joitain kymmeniä vuorokausia, mutta perinteiset ikäännytetyt pu erhit lasketaan kyspiksi vasta kolmenkymmenen vuoden iässä, ja kuten parhaat viinit, ne paranevat ikääntyessään.
Vastaa
Teepensaan lehdissä on luonnostaan kofeiinia. On myös teetä, josta kofeiini on poistettu. Eri teelaatujen kofeiinin vaikutustavassa on kuitenkin eroja: musta tee vaikuttaa nopeammin, voimakkaammin ja lyhyemmän aikaa, kun taas vihreä tee virkistää hitaammin ja pitkäkestoisemmin.
Vastaa
Rooibos (kirjaimellisesti suomennettuna punapensas) on Etelä-Afrikasta lähtöisin oleva kasvi, jossa on punertavat neulasmaiset lehdet. Siitä valmistetaan teen tapaan hauduttamalla makealta maistuvaa juomaa, joka on väriltään kuin musta tee, mutta jossa ei ole kofeiinia. Rooiboksia on saatavilla myös eri tavoilla maustettuna.
Vastaa
Yrttitee ei nimestään huolimatta sisällä teenlehtiä. Yleensä sanalla yrttitee viitataan kaikkiin muista kasveista paitsi teepensaasta hauduttamalla valmistettaviin juomiin.
Vastaa
Meiltä löytyy teetä myös kerta-annospusseissa. Lisäksi meillä on myös erillisiä kerta-annospusseja, joihin voi itse annostella mitä tahansa irtolehtiteetä ja käyttää sitten pussiteen tapaan.
Vastaa
Usein mielletään, että irtotee on laadukkaampaa kuin pussitee, ja monesti se varmasti pitää paikkansa. Kokonaisista teenlehdistä aromit irtoavat miellyttävämmin ja pehmeämmin, kun taas varsinkin isot pussiteevalmistajat käyttävät aineksena hienoa jauhetta, jotta juoma valmistuisi nopeammin. Mikään ei kuitenkaan estä laittamasta täsmälleen samaa ja samanlaatuista teetä kerta-annospusseihin kuin irtoteenäkin, ja mikäli pussit ovat riittävän suuria, jotta teenlehdet mahtuvat kunnolla avautumaan niissä, juomasta tulee lopulta aivan yhtä hyvää. Meillä myytävät pussiteet ovat juuri näitä.
Vastaa
Hyvä nyrkkisääntö on hauduttaa vihreä, valkoinen ja keltainen tee 70-80 -asteisessa vedessä, oolong-tee 80-90-asteisessa ja musta tee ja Pu Erh sekä erilaiset yrttihaudukkeet 90-100 -asteisessa.
Haudutuslämpötilaa valitessa kannattaa kuitenkin myös huomioida omat mieltymykset. Näitä lämpötiloja ei saa ylittää, mutta alittamisella voi olla suotuisiakin vaikutuksia. Viileämmällä lämpötilalla saa usein enemmän pelivaraa haudutusaikaan ja lempeämmän maun, mikäli et halua katsoa aikaa kellontarkasti. Viileämpi haudutusvesi on myös hellävaraisempi monien teelajien ja yrttihaudukkeiden sisältämille antioksidanteille, joten terveysvaikutusten näkökulmasta kannattaa myös harkita viileämmässä vedessä hauduttamista. Toisaalta kuumassa vedessä saa nopeamman ja vahvemman haudutuksen, mistä on hyötyä varsinkin mikäli käytät teen kanssa lisukkeita kuten maitoa.
Esimerkiksi kauppias itse hajamielisenä olentona hauduttaa vihreän teen mielellään 60-asteisessa ja mustan teen 80-asteisessa vedessä, jolloin useimmissa teissä ei juuri haittaa vaikka haudutusaika tuplaantuisi. Jotkut tietyt teet ovat kuitenkin hyvinkin tarkkoja haudutuksesta, joten varmimman lopputuloksen saa aina pakkauksen ohjeiden mukaan. Siitä huolimatta kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia haudutuksia!
Vastaa
Hyvä tee on ennen kaikkea makuasia – parhaiten se selviää maistamalla. Voimme myös aina suositella makumieltymyksiesi mukaisia, suosituimpia tai melkein millä tahansa kriteereillä sopivimpia teitä. Myymämme teepakkaukset ovat pääsääntöisesti aika pieniä, ja keitämme valitsemastasi teestä vaikka kupillisen kerrallaan, joten villisti kokeileminenkaan ei tule kalliiksi.
Vastaa
Yritys (5)
Mokkamaa sijaitsee Joensuussa kävelykadulla (Kauppakatu 25) ja verkossa osoitteessa mokkamaa.fi. Tuotteitamme voi tilata ympäri Suomen.
Vastaa
Ajatuksena oli, että Joensuu tarvitsee teekaupan. Kahvi ja suklaa sitten on tullut siihen ympärille, vaikka tietysti liikeidea rakentuu kahvin ympärille.
Vastaa
Kyllä voi. Suurimman osan vuodesta takahuoneemme palvelee pienimuotoisena kahviona. Ainoastaan joulusesongin aikaan tarvitsemme sen alkuperäiseen tarkoitukseensa eli varastotilaksi. Juoda voi myös teetä ja kaakaota, ja lämpimänä vuodenaikana tarjolla on vaihteleva valikoima kylmiä juomia.
Suomi! Hei, nimeni on Randy Smith Yhdysvalloista. Eräs Suomessa työskentelevä ystävä lahjoitti minulle äskettäin pienen pussin Joulu-Kahvia. Se on parasta kahvia, jonka olen koskaan juonut, joten haluan ostaa 5K pussin kokopapukahvia sekä laatikollisen joulumustateetäsi. Voinko saada sen toimitettua minulle Yhdysvaltoihin? Voin maksaa Visalla, Mastercardilla tai Amexillä. Toivon kuulevani sinusta pian.
– Randy Smith
Vastaa
Meiltä löytyy myös jonkin verran muita makeisia, pääasiassa salmiakkia ja hedelmäkarkkeja. Valikoima vaihtuu kuitenkin usein, joten aina kannattaa kysyä.
Vastaa
Samalla paikalla Joensuun kävelykadulla olemme olleet vuodesta 2010. Aloitimme toimintamme vuonna 2007 korttelin päässä silloisessa PT-talossa.