Tarina

 

pekka_2
Mokkamaan tarunhohtoinen tarina sai alkunsa kesällä 2006, kun 24-vuotias Joensuun yliopistosta valmistunut Pekka Laine oli uuden haasteen edessä. Hänen oli sovitettava yhteen kaksi näennäisesti etäistä asiaa: filosofin koulutus ja työllistyminen.

Oman kahvilan pyörittäminen oli ollut jo aiemminkin mielessä, mutta oma teeharrastuneisuus ja kaupungissa vallinnut laadukkaan lehtiteen huutava puute sai ajatukset ensisijaisesti myymälän perustamiseen.

Tunne-elämän mutkia ja tasapainoa pohtivan gradun kirjoittamisen aikana syntyi elämänfilosofinen perusoivallus. Hyvän elämän ja onnellisuuden tukipilari on siinä, että arki on hyvää, eikä onnellisuutta tarvitse aina lähteä hakemaan jostakin muualta - ulkomaanmatkoilta tai kalliista ylellisyyksistä. Tästä ajatuksesta syntyi luonnollisesti halu omalta osalta auttaa ihmisiä tekemään arjen pienistä suurista asioista nautinnollisia ja merkityksellisiä. Ensimmäisiä mieleen tulleita arjessa vahvasti läsnä olevia asioita oli kahvi ja tee. Tuoreessa muistissa oli myös kotikaupunki Hämeenlinnassa sijainneen Makuparatiisi-herkkukaupan huumaava tuoksu. Syntyi ajatus näitä yhdistävästä lämminhenkisestä liikkeestä, jossa asiointi voi olla arkea paremmaksi tekevä kokemus jo sinänsä. Syntyi ajatus Mokkamaasta.

Ajatuksen synnyttyä oli aika ryhtyä toimeen. Ilman minkäänlaista kaupallista koulutustaustaa yrityksen perustaminen kävi yllättävänkin kivuttomasti pariviikkoisen yrittäjyyskurssin ja Uusyrityskeskuksen neuvojen siivittämänä. Syksyllä alkoi myös tavarantoimittajien ahkera etsintä, vaikka osa olikin jo entuudestaan tuttuja. Ensimmäinen sopiva vapaa liiketila löytyi tammikuun 2007 alusta alkaen Pienteollisuustalosta, jossa portit Mokkamaahan avautuivat ensimmäistä kertaa maanantaina helmikuun 12. päivä.

Avaaminen oli luonnollisesti jännitystä täynnä, eikä vähiten siksi, että hyvin omissa oloissaan viihtyvä ja ei kovin ulospäinsuuntautunut luonne oli juuri päättänyt ryhtyä kokopäiväiseksi asiakaspalvelijaksi. Avajaispäivä ylitti kuitenkin kaikki odotukset, samoin kuin koko vuosi, ja varsin pian kävi selväksi, että tämänlaatuiselle yritykselle oli Joensuussa todellakin paikka ja tarve. Varsin pian ilmeni myös, että erilaisten ihmisten kohtaaminen onkin työn paras ja antoisin osa - se voittaa jopa uusien suklaiden testaamisen! Samalla näistä kohtaamisista syntyi pikkuhiljaa ymmärrys, että Mokkamaalla todella on merkitys aika monen ihmisen elämälle - että tässä on tullut tehtyä jotakin oikeasti tärkeää. Syntyi halu myös tuoda sama mahdollisimman monen ihmisen ulottuville, ja siirtää liike keskeisemmälle paikalle.

Kävelykatu veti puoleensa jo muutenkin, ja syksyllä 2010 tarjoutui tilaisuus muuttaa nykyiseen liiketilaan, eikä sitä tarvinnut kahta kertaa miettiä. Liike remontoitiin Mokkamaan näköiseksi loka-marraskuun vaihteessa, ja myymälän puoli saatiin auki hyvissä ajoin jouluksi. Vuodenvaihteen jälkeen oli aika kunnostaa vanha varastohuone tunnelmalliseksi kahvikabinetiksi, ja alkuvuodesta 2011 Mokkamaa olikin jo myymälän ja pienen kahvion yhdistelmä.

Seuraavia suurempia muutoksia toiminnassa saatiinkin odottaa syksylle 2016, jolloin uusien nettisivujen myötä avautui ensimmäistä kertaa varsinainen verkkokauppa. Tähän hetkeen mennessä Mokkamaa on kasvanut pienestä yhden filosofin ideasta tasapainoiseksi kokonaisuudeksi, jonka muodostavat Joensuun kivijalkamyymälä, kahvikabinetti ja verkkokauppa. Matka tähän ei ole ollut suora, mutta se on ollut sitäkin antoisampi. Ja matka jatkuu, eikä kukaan tiedä minne tie vie. Tärkeintä onkin nauttia matkasta ja niistä pienistä suurista asioista, jotka meitä matkan varrella kohtaavat!