Missä lämpötilassa tee pitää hauduttaa?

| 0

Hyvä nyrkkisääntö on hauduttaa vihreä, valkoinen ja keltainen tee 70-80 -asteisessa vedessä, oolong-tee 80-90-asteisessa ja musta tee ja Pu Erh sekä erilaiset yrttihaudukkeet 90-100 -asteisessa.

Haudutuslämpötilaa valitessa kannattaa kuitenkin myös huomioida omat mieltymykset. Näitä lämpötiloja ei saa ylittää, mutta alittamisella voi olla suotuisiakin vaikutuksia. Viileämmällä lämpötilalla saa usein enemmän pelivaraa haudutusaikaan ja lempeämmän maun, mikäli et halua katsoa aikaa kellontarkasti. Viileämpi haudutusvesi on myös hellävaraisempi monien teelajien ja yrttihaudukkeiden sisältämille antioksidanteille, joten terveysvaikutusten näkökulmasta kannattaa myös harkita viileämmässä vedessä hauduttamista. Toisaalta kuumassa vedessä saa nopeamman ja vahvemman haudutuksen, mistä on hyötyä varsinkin mikäli käytät teen kanssa lisukkeita kuten maitoa.

Esimerkiksi kauppias itse hajamielisenä olentona hauduttaa vihreän teen mielellään 60-asteisessa ja mustan teen 80-asteisessa vedessä, jolloin useimmissa teissä ei juuri haittaa vaikka haudutusaika tuplaantuisi. Jotkut tietyt teet ovat kuitenkin hyvinkin tarkkoja haudutuksesta, joten varmimman lopputuloksen saa aina pakkauksen ohjeiden mukaan. Siitä huolimatta kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia haudutuksia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *