Teen värit seuraavat siitä, miten teenlehdet käsitellään sen jälkeen, kun ne on kerätty pensaista. Tärkein prosessi tässä on hapettaminen. Vihreää teetä ei hapeteta lainkaan. Valkoinen tee hapettuu luontaisesti kevyesti ulkoilmassa hieman (alle 10%). Oolong-tee hapetetaan osittain, ja hapetusaste eri laaduissa vaihtelee 10-70% välillä. Musta tee hapetetaan 100%:sti. Darjeeling on tyypillisesti mustaa teetä, mutta teenlehtien luonteen vuoksi ne eivät koskaan hapetu kokonaan, vaan aste jää noin 90% tienoille. Tästä syystä Darjeeling on yleensä vaaleampaa, herkempää ja hennompaa kuin muut mustat teet. Pu Erh on kaikkein tummin teelaji. Se fermentoidaan biokemiallisesti, minkä ansiosta siinä on paljon vatsalle hyvää tekeviä probiootteja. Nykyisen pu erhien valmistusmenetelmä kestää joitain kymmeniä vuorokausia, mutta perinteiset ikäännytetyt pu erhit lasketaan kyspiksi vasta kolmenkymmenen vuoden iässä, ja kuten parhaat viinit, ne paranevat ikääntyessään.
Mitä eri ”väriset” teet ovat?
|
0
Vastaa